Wat zijn vitamines?

Wat doen vitamines precies?

Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen die in het lichaam nodig zijn voor een grote verscheidenheid aan vitale functies. Het zijn organische substanties hetgeen betekent dat ze tot de levende natuur behoren en dus uitsluitend verkregen kunnen worden uit planten en dieren.

Vitamines behoren tot de microvoedingsstoffen ofwel micronutriënten, substanties die in kleine hoeveelheden nodig zijn en die voor de gezondheid en het functioneren van vitaal belang zijn. Het woord vitamines wordt in het gewone spraakgebruik ook wel gebruikt als synoniem voor microvoedingsstoffen, dus voor alle voedingsstoffen die in slechts geringe dosering nodig zijn. Microvoedingsstoffen zijn nodig naast de macrovoedingsstoffen en kunnen deze niet vervangen. (De macronutriënten de koolhydraten, eiwitten en vetten waaruit onze maaltijden voor een belangrijk deel bestaan zijn in het lichaam onder meer nodig voor energie en als bouwmateriaal.)

Wat is de functie van vitamines?

De verschillende vitamines hebben tezamen vele heilzame werkingen. Ze zijn nodig bij de bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën en virussen, bij het onschadelijk maken en uit het lichaam verwijderen van gifstoffen, bij de wondgenezing, bij het besturen van de groei, bij het tegengaan van vroegtijdige veroudering, en bij vele andere biologische functies. Omdat vitamines complexe moleculen zijn kunnen ze, bijvoorbeeld tijdens de voedselbereiding, gemakkelijk worden beschadigd of vernietigd. Daarom is rauwkost (onbewerkt vers gewas) een betere bron van vitamines dan gekookt voedsel.