Melatonine bijwerkingen

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en wordt vaak gebruikt als voedingssupplement om sneller in te slapen. Het is belangrijk dat als je bijwerkingen ervaart van melatonine, je dit overlegt met je huisarts of medisch specialist.

Welke bijwerkingen heeft melatonine?
Kun je allergisch zijn voor melatonine?
Melatonine Interacties
Wie moeten melatonine niet gebruiken
Relevante studies

Welke bijwerkingen heeft melatonine?

Een aantal wetenschappelijke studies hebben de veiligheid van melatonine onderzocht, maar geen enkele heeft echt serieuze bijwerkingen gerapporteerd. Het lijkt er ook niet op dat er afhankelijkheid van melatonine wordt gecreëerd of dat er ontwenningsverschijnselen zijn na het stoppen met het middel.

Er waren wel een aantal studieresultaten die algemene symptomen, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of onrust, lieten zien. Echter werden deze symptomen ook gezien bij de controlegroepen, dus konden deze niet specifiek aan melatonine worden toegeschreven. De individuele bijwerkingen worden hieronder verder toegelicht.

Overdag slaperig

Melatonine moet gebruikt wordt, een half uur voordat je normaliter naar bed gaat. Als je bijvoorbeeld iedere dag rond 10 uur naar bed gaat, neem je dit middel in om half 10. Het is niet verstandig dit op een ander tijdstip in te nemen (in de nacht of zelfs overdag) omdat je daarmee je slaapritme kunt resetten. Het gevolg hiervan kan zijn dat je overdag slaperig bent. Dit kan ook voorkomen als je een te hoge dosering neemt. Meestal wordt een dosering aangehouden van 0,3 tot 5 milligram, afhankelijk van wat bij jou het beste werkt.

Haaruitval bij gebruik van melatonine

Teveel of te weinig van iets kan een negatief effect hebben of het lichaam. Doordat melatonine sterke antioxidant eigenschappen heeft, kan het in theorie (netals andere stoffen zoals hormonen, enzymen en vrije radicalen) haaruitval veroorzaken doordat het de haar follikels kan beschadigen. Andere studies tonen echter een postief effect van melatonine op haargroei en het zou grijs haar tegen gaan.

Hoofdpijn door melatonine

Hoofdpijn is de meest voorkomende bijwerking bij het gebruik van melatonine. Het komt waarschijnlijk door de beïnvloeding van het slaapritme, waardoor hoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn kan ontstaan. Het is dan ook van belang de melatonine op het juiste tijdstip in te nemen (iedere avond op de dezelfde tijd, een half uur voor je naar bed gaat) en eventueel de dosering te verlagen om dit te voorkomen, met name als je nooit last van hoofdpijn hebt.

Duizeligheid van melatonine

Ook duizelijkheid en misselijkheid worden gemeld bij het gebruik van melatonine. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij het snel opstaan. Indien je dit ervaart, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of medisch specialist.

Jeuk van melatonine

Het is onwaarschijnlijk dat de jeuk komt van de melatonine zelf. Het kan wel zo zijn dat je een allergische reactie hebt op een ander ingrediënt in de tablet of capsule. Vaak wordt er lactose gebruikt, wat een voedselintolerantie kan creëren. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je wel allergisch bent voor melatonine, stop het gebruik dan direct en neem contact op met je huisarts of medisch specialist.

Diarree door melatonine

Tabletjes melatonine bevatten vaak lactose, wat een directe oorzaak kan zijn van diarree en een lactose intolerantie. Kijk goed op het etiket of er geen allergenen in het product zitten (melk, inclusief lactose).

Pijn op de borst door melatonine

Indien je pijn op de borst ervaart na het gebruik van melatonine heb je waarschijnlijk een allergische reactie op melatonine of een stof in de tablet. Stop direct het gebruik hiervan en neem contact op met je huisarts, medisch specialist of het noodnummer.


Kun je allergisch zijn voor melatonine?

Voor iedere stof kun je allergisch zijn en dus ook voor melatonine. Het hoeft niet altijd een reactie te zijn op de stof zelf, maar kan ook een reactie zijn op andere stoffen die in de capsule of tablet zitten. Daarnaast kan het ook een voedselintolerantie zijn, omdat vaak gebruik wordt gemaakt van lactose in melatonine tabletten. Allergische reacties als huiduitslag, jeuk, rode bulten, opgezwollen gezicht, lippen of tong kunnen voorkomen en moeten direct behandeld worden door een arts. Andere symptomen van een allergische reactie zijn ademhalingsproblemen, verwarring, depressie en bloeddruk toename. Een melatonine allergie komt echter niet vaak voor.


Melatonine Interacties

De volgende stoffen kunnen een interactie hebben met melatonine:

  • bepaalde anticonceptie middelen
  • caffeine
  • diabetes medicijnen
  • immuunsuppressie medicatie (melatonine kan de activiteit van het immuunsysteem verhogen)
  • antistollingsmedicijnen


Wie moeten melatonine niet gebruiken

In de volgende gevallen zou melatonine beter niet gebruikt kunnen worden of in overleg met een arts:

  • Bij zwangerschap en borstvoeding
  • Door kinderen (alleen op advies van een arts en in lage doseringen)
  • Depressie
  • Hoge bloeddruk
  • Door ontvangers van een transplantatie (door de immuunsuppressie medicatie)


Relevante studies

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692007/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23044640/